Image
Image
Image
Houtsoorten

Vonder besteedt veel aandacht aan de kwaliteit en duurzaamheid van haar basismateriaal. Van oudsher is dat het eiken van Noord-Europa. Aangevuld met diverse houtsoorten die in zwang zijn gekomen, zoals kersen en Amerikaans noten en exotische houtsoorten zoals zebrano, wengé, sucupira, anigre en ebbenhout. De massieve houtsoorten worden evenals het fineer, geselecteerd op kleur en structuur. Bij het voegen van het fineer wordt een sortering in wild verband gebruikt, net zoals de massieve planken worden samengesteld, waarbij 'dosse' en 'quartier' gezaagd hout dooréén gevoegd worden voor een evenwichtig beeld.


EIKEN
WENGE
SUCUPIRA
NOTEN
ZEBRANO
DUURZAAMheid

Eiken is een geliefde houtsoort vanwege de structuur, de hardheid en de vele bewerkingsmogelijkheden. Het quartier, faux quartier of dosse gezaagde hout, geeft ieder zijn eigen sfeer. Behandeling van het oppervlak, zoals het borstelen van de nerf, het inwassen, kleuren of patineren behoren tot de vele mogelijkheden. 

Image
putty
Image
licht
Image
geborsteld wit
Image
slate
Image
donker
EIKEN TOEGEPAST IN DE PROJECTEN
Image
Image
Image

Wenge is herkenbaar aan de donkerbruine kleur, met een prachtige tekening in het quartier gezaagde hout die zich toont door bijna zwarte strepen. Mede door de schaarste wordt wenge vooral als fineer toegepast. Het proces van kleuring van wenge wordt stopgezet door het afborstelen van het hout met water.

Image
gebleekt
Image
donker
WENGE TOEGEPAST IN DE PROJECTEN
Image
Image
Image

Het bruine tot donkerbruine, soms roodbruinachtige kernhout, kenmerkt zich door de mooie variabele tekening. Het hout kent een matige tot grove nerf. Het licht gestreepte quartier gezaagde hout kent een rechte draad, maar soms ook een kruisdraad of onregelmatige draad, wat betekent dat de interne richting van het hout grillig is.

SUCUPIRA TOEGEPAST IN DE PROJECTEN
Image
Image

Noten is een zachte houtsoort en heeft van zichzelf een karakteristieke donkere kleur en een glad oppervlak met een fraaie, verfijnde nerven-structuur. De houtsoort komt in eenvoud van een ontwerp het mooiste tot zijn recht. Het hout laat zich makkelijk bewerken, met een zacht, glanzend oppervlak als resultaat.

Image
noten naturel
naturel
Image
donker
NOTEN TOEGEPAST IN DE PROJECTEN
Image
Image

Zebrano kernhout is geelachtig van kleur met donkerbruine aderen die evenwijdig aan de boom-as lopen. Wanneer het hout quartiers wordt gezaagd of gesneden, verschijnt de bekende zebra-achtige streeptekening, waaraan het hout zijn naam te danken heeft. Dosse gezaagd hout vertoont een zeer opvallende vlam-tekening.

ZEBRANO TOEGEPAST IN DE PROJECTEN
Image
Image

Plaatmaterialen, hout en fineer worden waar mogelijk betrokken bij toeleveranciers die FSC/PEFC gecertificeerd zijn. Het meeste Europees, Amerikaans en Braziliaans fineer kent echter geen FSC/PEFC keurmerk, net zo min als het Zweedse grenen of eiken van het Twentse landgoed Twickel. Deze voeren wel een eigen lokaal keurmerk.

BEKIJK MEER HOUTSOORTEN EN AFWERKINGEN